10 tévhit a háziállatokról, amiben sokan még mindig vakon hisznek

  statisztikák szerint világszerte az emberek 57%-ának van valamilyen háziállata. A gazdik természetesen igyekeznek a tőlük telhető legjobb tudás szerint nevelni a kedvenceket, de a szeretet és törődés könnyen ellenkező hatást válthat ki, ha az emberek nem ismerik megfelelően az adott állatfajtát. A mesefilmekkel ellentétben például a macskáknak nem szeretik a tejet, sőt még káros is nekik, a kutyák pedig nem rajonganak az egyforma étkezésekért.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál most 10 olyan tévhitet gyűjtöttünk össze, amikről rég kiderült, hogy hamisak, mégis a mai napig sok állattulajdonos hisz bennük.

   1. 1 tévhit: a kutyák száraz orra egészségügyi problémát jelez.

    Kutya orr nedves vagy szaraz

    Valójában nincs semmi bizonyíték arra, hogy a kutyák nedves/száraz vagy hideg/meleg orra bármilyen egészségügyi problémára. A testhőmérsékletük változásától kezdve az időjárás-ingadozáson keresztül számos olyan jelenség okozhatja, amit egyébként normálisnak tekintünk.

    Az állatorvosok inkább azt javasolják, hogy ha a kedvencünk megbetegedésére gyanakszunk, akkor inkább az állat viselkedésére – evés, ivás, WC-zés – figyeljünk. Továbbá egy speciális állathőmérő is nagy segítségre lehet.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 2 tévhit: az idősebb kutyákat nem lehet tanítani.

    Idos kutyak tanitasa

    A kutyatulajdonosok kortól függetlenül taníthatják a kutyájukat gyakori képzés és megfelelő motiváció segítségével.

    Talán hallottál már a világ legokosabb kutyájának tartott border collie-járól, akit Chaser-nek hívtak. A kutyus több mint 1000 szót ismert, és még idős korában is szorgalmasan tanult új trükköket.

   3. 3 tévhit: bármivel etethetjük az állatokat, amiket mi is megeszünk.

    Kutyak etele

    Az olyan ételek, mint a hús, gyümölcsök vagy párolt és apróra vágott zöldségek teljesen ártalmatlanok a kis kedvencek számára, de semmilyen esetben sem szabad magas kalóriatartalmú, vagy magas zsír- és cukortartalmú ételekkel etetni őket.

    Ráadásul nem minden élelmiszer egyaránt hasznos a kutyáknak és az embereknek: a szőlő, avokádó, hagyma, fokhagyma például egyenesen árthat az állatoknak, ezért érdemes mindig utána olvasni, mielőtt valami új ételt adunk a kedvencünknek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 4 tévhit: a kutyákat és a macskákat folyamatosan újra kell oltani.

    Allatok oltasa

    A védőoltás fontos és szükséges, de néhány vakcinából 1 adag is bőven elegendő a szervezet hatékony védelméhez. Ha nem vagyunk biztosak, akkor vérvizsgálat segítségével ellenőriztethetjük, hogy a kedvencünk rendelkezik-e megfelelő ellenanyagokkal a különféle fertőzések leküzdésére.

   5. 5 tévhit: az állatok nyála felgyorsítja a sebgyógyulást.

    Sebgyogyulas

    A sérült állatok legtöbbször szorgalmasan nyalogatják a sebeiket, ám ez nem jelenti azt, hogy ezzel megvan oldva a probléma. A seb nyalogatása ugyanis épp ellenkező hatást válthat ki: irritálhatja, vagy akár el is fertőzheti az érintett területet.

    Szakértők azt tanácsolják, hogy a sebet minden esetben fertőtlenítő spray-vel vagy oldattal kezeljük, ha pedig a seb mély, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK