10 játszótéri játék, ami majdnem megölte a nagyszüleinket

  A 20. század elején a játszótereken olyan berendezésekkel és játékokkal találkozhattak az emberek, melyek szembementek a gravitáció és a fizika ma ismert szabályaival. Éppen ezért akkoriban teljesen természetes volt, ha a gyerekek olykor zúzódásokkal, agyrázkódásokkal, esetleg csonttöréssel tértek haza a játszótérről.

  HIRDETÉS

  A nagyszülők persze mindig is mondogatták, hogy mennyire kemény volt a gyerekkoruk, de ha a minden nap térdig érő hóban kilométereket iskolába sétálós történeteket nem is hiszed el, a veszélyes játszótéri játékok legendáját nyugodtan elhiheted.

  Liked.hu-nál most felidéztük a világ 10 legveszélyesebb játszótéri játékát az elmúlt 100 évből, melyek olyan nagy traumát okoztak az akkori gyerekeknek és szülőknek, hogy a mai napig elrettentő példaként találkozhatunk velük a történelemkönyvek lapjain.

   1. 1 Hordós játék

    642404 archive.org hillstandard co 0027 1932 page 28

    Az acélhordót gondosan átgondolva egy beton alap fölé helyezték, majd arra bátorították a gyerekeket, hogy próbáljanak meg egyensúlyozni a tetején. Mivel azonban nem mindenki születik profi egyensúlyozó művésznek, ezért érthető módon gyakran sírva, sérülésekkel a testükön szaladtak haza a gyerekek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 2 Mérleghinta

    642404 archive.org everwearmanufacturingco.0001 0022 1930 page 23

    A mérleghinták kezdetben teljesen másképp néztek ki, mint a ma használatos társaik, és jóval veszélyesebbek voltak. Ezek a játékok akkoriban valódi hinták voltak, és sok sérülést okoztak, bár szó mi szó, a legtöbbet azért, mert a gyerekek nem a megfelelő módon, például a közepére állva használták a játékot.

   3. 3 Körhinta

    642404 archive.org everwearmanufacturingco.0001 0011 1930 page 12

    A rúd tetején lévő forgó kerékre kötélen tudtak felkapaszkodni a gyerekek, akik ezután körbe-körbe futottak és ugráltak a levegőben. Ha a gyerekek összehangoltan dolgoztak, akkor kellemes szórakozás volt, de ha direkt vagy véletlenül szabotálták a játékot, akkor komoly ütközések történtek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 4 Majomlétra

    642404 archive.org hillstandardfunfulplaygroundequip0001 0029 1929 page 30

    Ezek a létrák tulajdonképpen egy hinta állványra voltak rögzítve, és a hintához hasonlóan, ezek is összevissza mozogtak. A gyerekek végtelen mennyiségű izgalmas akciót tudtak bemutatni rajtuk, de az esetek 99%-ában ez mindig eséssel és sírással végződött, ezért betiltották őket.

   5. 5 Versenycsúszda

    642404 archive.org everwearmanufacturingco.page 8 1930

    Ezek a 10 méteres fémcsúszdák úgy lettek kialakítva, hogy a gyerekek párosan csúszhassanak rajtuk, csúszás közben egymással versengve, hogy melyikük ér le hamarabb. Mondanom sem kell, hogy ezek a csúszdák több szempontból potenciális veszélyforrások voltak. Először is a fémcsúszda gyakran égési sérüléseket okozott a gyerekeknek, ha túl gyorsan, vagy túl erős napsütésben játszottak.

    Az igazi veszélyt mégsem ez, hanem a csúszdák magassága jelentette, a világ számos pontján ugyanis úgy építették őket, hogy a gyerekeknek először 4 méter magasra kellett mászniuk egy létrán, hogy aztán nekiindulhassanak a féktelen csúszásnak. Sok gyerek azonban már a létrás résznél sérüléseket szenvedett.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK