10+ hiba a fürdőszoba felújításakor, ami elkerülhetetlenül tönkre teszi az összhatást

  A fürdőszoba és a WC általában a legnehezebben felújítható helyiségek a házban. Korlátozott helyen kell elhelyezni a vécét, a zuhanyt, a kádat, a mosdót, és sok esetben még el kell helyezni valahol egy mosógépet is, miközben nem szabad megfeledkezni azokról a tárolóhelyekről, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy széppé és kényelmessé tegyék számunkra a fürdőszobát.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tudjuk, hogy milyen nagy munkával jár egy ilyen feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány olyan tipikus felújítási hibát, amit a leggyakrabban bánnak meg az emberek, illetve azt is megmutatjuk, hogyan kerülhetjük el ezeket.

  12 Fűtési rendszerre csatlakoztatott törölközőszárító

  Törülköző

  Az emberek túlnyomó többsége központi fűtésre csatlakoztatja a fűtött törölközőtartóját. Ez a megoldás a legegyszerűbb és legolcsóbb: nincs szükség nagy változtatásokra, a fűtési díj pedig általában fix, és nem függ a csatlakoztatott radiátorok számától.

  Ennek a lehetőségnek azonban van egy jelentős hátránya: az ilyen törölközőtartók ugyanis csak fűtési szezonban működnek. Ha a központi fűtést kikapcsolják, a fürdőszoba nyirkos és hideg hellyé válik.

  A szakemberek azt tanácsolják, hogy válasszunk ezért környezetbarátabb és biztonságosabb elektromos modelleket. Ezek egész évben működhetnek, a modern változatok pedig már egyre kevesebb energiát fogyasztanak. Léteznek kombinált megoldások is, amelyek télen melegvízzel, nyáron pedig elektromos árammal fűthetők. Vannak olyan emberek is, akik a fűtött törölközőtartó helyett inkább a komplett falat fűtőpanellal szerelik fel. Ez talán a legjobb, de egyben legdrágább megoldás is az említettek közül.

  11 Kádszegélyek és peremek

  Kádszigetelés

  A kádperemekkel általában azokat a tervezési, munkavégzési és kialakítási hibákat kompenzálják, melyeket a felújítás során vétettek a szakemberek. Például kicsit több hely maradt, mint tervezték, a fennmaradó helyet pedig ilyenkor kárdperemmel töltik ki.

  Az ilyen megoldások sok problémát tudnak okozni nekünk és az alsó szomszédoknak egyaránt. Ha a perem nem illeszkedik megfelelően, a víz előbb-utóbb elkezd lefolyni mellette a falon, és nem kizárt, hogy a szomszédokhoz is eljut.

  Mindezen problémák elkerülése végett a fürdőszobát a fürdőkád méretének megfelelően kell megtervezni, a lehető legpontosabban. Először a fürdőkádat kell felszerelni, és csak utána foglalkozni a csempékkel, ügyelve arra, hogy tökéletesen illeszkedjenek a kádhoz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10 Szilikontömítések

  Szilikon szigetelés

  A mosdókagylók beszerelésekor az építők gyakran használnak gumi- vagy szilikontömítéseket, hogy ezekkel zárják le a vízvezetékek, bútorok és csempék találkozási pontját. Néhány év elteltével ezek azonban gyakran megsárgulnak, és tönkreteszik az összhatást. Arról nem is beszélve, hogy szivárogni kezdenek.

  Ezen problémák többsége elkerülhető, ha a mosdókagylót minél pontosabban rögzítjük a falhoz. Célszerű csempe színű szilikonnal kitölteni a réseket, amik így gyakorlatilag teljesen láthatatlanok lesznek.

  9 Nem megfelelő szellőzés

  Szellőző

  Még ha a szellőzés megfelelő is az otthonunkban, a fürdőszoba szellőzését gyakran figyelmen kívül hagyják az emberek. A rossz légáramlás miatt pedig a helyiség mindig párás lesz, ami előbb-utóbb penész kialakulásához vezethet. Ráadásul a folyamatos pára miatt egyes fa bútorok is deformálódhatnak. A legjobb megoldás erre egy páraelszívó ventilátor felszerelése, amit bármikor ki- be kapcsolhatunk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Bordázott csempe a falakon

  Falak borítása

  A textúrázott csempe nagyon látványos lehet, de csak addig, amíg használni nem kezdjük a fürdőszobát. Ezután ugyanis elkezdenek kiütközni a hátrányai. Például, ezeket a csempéket hihetetlenül nehéz tisztítani, és még ha rendszeresen meg is tesszük, akkor is maradhat szennyeződés a réseiben. Egy idő után ezeken penész képződik majd.

  Jobban tesszük tehát, ha sima felületű csempét választunk, amit könnyű mosni és jobban visszaverik a fényt – ezáltal vizuálisan bővítik a fürdőszoba területét.

  7 Sima csempe a padlón

  Sima padlólap

  A padlólapok esetében más a helyzet, itt már érdemesebb inkább textúrázott csempét vásárolni. Sokkal biztonságosabbak, mint a sima felületű csempék, különösen akkor, ha vizesek lesznek, nedvesség hatására ugyanis a sima felületű csempék korcsolyapályává változnak. Bár itt is igaz, hogy a sima felületű csempét könnyebb tisztítani, de ebben az esetben már az egészségünk és a biztonságunk is számít, különösen akkor, ha idős tagok is vannak a családban.

  A padlót ráadásul gyakrabban és alaposabban tisztítjuk, mint a falakat, így ezen a területen a textúrázott csempék hátránya kevésbé fog kiütközni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK