10 dolog, ami bizonyítja, hogy a testünk az Univerzum legtitokzatosabb rendszere

  Az emberi test egy páratlan, végtelenül bonyolult és tökéletes mechanizmus, melynek sok apró részlete még ma is olyan ismeretlen számunkra, mint az, hogy mi rejlik az Univerzum másik oldalán. Időről-időre azért persze mindig tanulhatunk valami új és érdekes dolgot vele kapcsolatban, mint például a most következő dolgok, melyekkel arra próbáltunk rávilágítani, hogy mennyire titokzatos és fantasztikus is az emberi test.

  HIRDETÉS
   1. 1 Amikor gyerekek voltunk mindannyiunknak volt szuperképessége.

    A gyermekek hihetetlenül erősek a súlyukhoz és méretükhöz képest. Egy újszülött például képes egy kézzel megtartani magát hosszú percekig anélkül, hogy elengedne a keze. A tudósok ezt egy ősi evolúciós képességnek (reflexnek) tartják, amit az újszülött majmok például arra használnak, hogy az anyjuk hátán tudjanak kapaszkodni. A születést követő 3 hónapon belül a gyermekek elvesztik ezt a szuperképességüket.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 2 Az emberi testben található hajszálerek hossza két és félszer körbeérné a Földet.

    Az emberi test körülbelül 100 ezer kilométernyi hajszálér-rendszerrel rendelkezik, ami elég lenne ahhoz, hogy két és félszer körbeérje a Földet. Egy emberi szíven egyébként átlagosan 5,7 millió liter vér megy át az élettartama során. Ez elég lenne ahhoz, hogy teljesen feltöltsön 3 olimpiai medencét.

   3. 3 Az emberi agy a világ legnagyobb merevlemeze.

    Az emberi agy memóriája körülbelül 2,5 millió gigabájt adatot képes tárolni, ami nagyjából 300 évnyi videofelvételnek felel meg. A memóriafejlődés csúcspontját 25 éves korunkban érjük el, majd néhány évnyi stagnálás után 50 éves korunk után elkezd tompulni annak teljesítménye.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 4 A férfi emlők is képesek tejet adni.

    Minden ember – nemtől függetlenül – teljesen kifejlett emlőmirigyekkel, és hozzá tartozó tejcsatornákkal valamint mellbimbókkal rendelkezik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a férfi mellbimbókat is lehet tej előállításra ösztönözni. Ez hormonális behatások vagy rendkívül magas stressz következtében fordulhat elő.

    Ha pedig már itt tartunk, akkor egy kis érdekesség: az anyatej az egyetlen olyan ismert anyag a Földön, ami minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amire csak egy embernek szüksége lehet.

   5. 5 A szervezetünk képes szinte teljesen leállni annak érdekében, hogy megvédje tulajdonosát a fulladástól.

    Ez az úgynevezett Búvár reflex. Amikor az agy rájön, hogy a test vízbe ugrott, elkezdi csökkenteni a pulzusszámot, a vért pedig a végtagjainkból a fontosabb szerveink felé irányítja, ami így csökkenti a test oxigénigényét. Minél mélyebb a merülés és minél több időt töltünk a víz alatt, a folyamat annál intenzívebb, vagyis a szívverés annál jobban lelassul.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK