18 őrült tény, ami után teljesen más szemmel nézünk a mindennap használt termékekre

    Napjainkban a szupermarketek minden eddiginél gazdagabb választékot kínálnak számunkra: a családi vacsora közben elfogyasztott ételek szó szerint a világ minden tájáról érkeznek az asztalunkra. Természetesen még ebben a bőséges választékban és vannak „személyes kedvenceink”, ám sokszor még ezek a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek is képesek váratlan meglepetéseket okozni.

    HIRDETÉS

    Az alábbiakban 18 ilyen meglepő tényt gyűjtöttünk össze, melyek segítenek egy kicsit jobban megismerni, hogy mit is juttatunk a gyomrunkba.

    pixabay

    ● A modern gazdálkodási módszereknek köszönhetően a csirkehús ma 266%-al több zsírt tartalmaz, mint 40 évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy egy adott mennyiségű modern csirkehús 33%-al kevesebb fehérjét tartalmaz, mint egykoron.

    ● Friss kiviből lehetetlen zselét készíteni. Ez az enzimeknek köszönhető: azok ugyanis lebontják a zselatint. Főzés előtt ezért ajánlatos a gyümölcsöt forró vízzel leönteni – ettől ugyanis az enzimek bizonyos része megsemmisül és a zselé könnyebben megszilárdul.

    ● A görög joghurt egészségesebb, mint a többi tejtermék. A feldolgozási folyamat során a tejsavót és laktózt eltávolítják, ami csökkentett cukormennyiséget eredményez. Ezenkívül nem tartalmaz ízesítőket, viszont 2-szer több fehérjét tartalmaz, mint más erjesztett tejtermékek.

    ● Azt eddig is tudtuk, hogy a gyors-éttermi csirkefalatok nem a legegészségesebb táplálékok a világon, de nem csak azért, mert hatalmas mennyiségű olajban sütik őket. A valódi probléma, hogy ezek a csirkefalatok csak maximum 50% csirkehúst tartalmaznak, az előállításukhoz pedig egyfajta szilikon anyagot is felhasználnak, ami a mellimplantátumok egyik alapanyaga is egyben.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    pixabay

    ● Egy hamburger elkészítéséhez nagyjából 2000 liter víz szükséges. Ennyi vízre van ugyanis szükség a marhahús előállításához.

    ● Ahhoz, hogy a sör világos-átlátszó színárnyalatot kapjon, a termelők isinglasst, vagy más néven halenyvet használnak. Az isinlgass a húgyhólyagokból kivont kollagén anyag, ami hatékonyan oldja az élesztő okozta zavarosságot, és csökkenti a fehérjék által okozott zavarosságot is.

    ● A pezsgő – pontosabban annak habja – valójában nem csak azért képes kifutni a pohárból, mert „bénán” töltjük, ennek sokkal összetettebb oka van.A pezsgőhab ugyanis hevesen reagál a poharakban található legapróbb porszemekre, szöszökre és egyéb mikroszkopikus részecskékre (ezek még a gondosan elmosott poharakban is megtalálhatók), de még az üvegpohár legapróbb egyenetlenségei is képesek fokozni a habzás erősségét.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    reddit

    ● Hosszú ideig azt hitték, hogy a svájci sajt nagy lyukait a tejsavbaktériumok okozzák. Mára kiderült, hogy a lyukak méretéért a tejbe jutó szénapor a felelős. Magyarul: minél tisztább a tej, annál kisebb a lyuk.

    ● A Nutella annyira népszerű az egész világon, hogy a bolygón termett minden negyedik mogyoró Nutellás üvegbe kerül. A mogyoró iránti kereslet ráadásul folyamatosan növekszik, ezért laboratóriumi körülmények között igyekeznek megoldást találni arra, hogyan lehetne fokozni a mogyorótermesztést.

    ● A gyümölcsízű gumicukrok viasszal készülnek – ez ugyanis ragyogást ad az édességeknek és megvédi őket az olvadástól. Ugyanezzel az anyaggal polírozzák az autókat.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK